CEA DE-A XXII-A SESIUNE ORDINARĂ A ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA, 17-20 februarie 2019

 

Întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR)

  • 29 Septembrie 2020 |

Activitatea orașelor, comunelor și a asociațiilor acestora a fost transformată de criza COVID-19. Ținând cont de acest fapt, Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR) a organizat online, în data de 29 septembrie, întâlnirea Comitetului de politici al CCRE/CEMR.WhatsApp Image 2020 09 29 at 15.58.49

La eveniment au participat 133 de reprezentanți ai asociațiilor de autorități locale din Europa. În cadrul întâlnirii s-au prezentat activitățile pe care echipa CCRE/CEMR le-a implementat în aceste condiții speciale și s-a discutat despre viitoarele acțiuni ale rețelei.

Dialogul a continuat cu subiecte legate de activitățile proiectului PLATFORMA, precum și despre documentul de politică al CEMR și a IncluCities cu privire la respectarea drepturilor omului, solidaritate și demnitate după incendiul care a distrus tabăra de refugiați din Moria, insula Lesbos, Grecia.

Pe lângă aceste discuții a fost prezentat studiul elaborat de către CEMR cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra finanțelor locale și regionale.

Prezentă la întâlnire, dna Mariana GÂJU, vicepreședinte al CCRE/ CEMR și prim-vicepreședinte al ACoR și-a exprimat sprijinul pentru politicile adoptate la nivelul CCRE/CEMR care asigură dezvoltarea echilibrată a autorităților locale și regionale din Europa.

Evenimentul din 29 septembrie deschide o serie de întâlniri online ale membrilor CCRE/CEMR ce se vor desfășura până în data de 1 octombrie. Acestea vor acoperi aspecte precum cele mai recente schimbări asupra finanțelor locale, impactul social al COVID și modul în care putem optimiza felul în care comunicăm cu cetățenii.

Burse pentru elevii din toate localitățile!

  • 22 Septembrie 2020 |

Luni, 21 septembrie, a avut loc Conferința online „Bursele școlare pentru elevi. Prezent și soluții", organizată de Societatea Academică din România (SAR) și Fundația Friedrich Ebert – România (FES). Evenimentul s-a concentrat pe modul în care elevii din toate colțurile României pot beneficia de burse școlare, în așa fel încât niciunui elev să nu îi mai fie încălcat dreptul consacrat de art. 32 din Constituție.

Prezent la eveniment, președintele executiv al ACoR, dl Sergiu ȚÂRA, a declarat că acest dialog  trebuie să pornească de la anumite principii fundamentale, în speță, principiile echității și egalităţii de şanse.

„Elevul din orice localitate săracă trebuie să aibă aceleași șanse cu elevul din Sectorul 1 al Bucureștiului”, a afirmat președintele executiv al ACoR, dl Sergiu ȚÂRA.

În continuare, dl Sergiu ȚÂRA a reiterat poziția ACoR în ceea ce privește acordarea burselor școlare, și anume asigurarea unui cuantum minim de la bugetul de stat prin Ministerul Educației și Cercetării pentru toate unitățile administrativ - teritoriale.

Puteți urmări declarațiile președintelui executiv al ACoR în filmul video de mai jos, începând cu minutul 1:50:10.

 

 

Conferință online: Guvernele locale din Sud - Estul Europei în perioada de recuperare socio-economică după COVID-19

  • 16 Septembrie 2020 |

Miercuri, 16 septembrie, a avut loc Conferința online „Guvernele locale din Sud - Estul Europei în perioada de recuperare socio-economică după COVID-19”, organizată de Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din Sud - Estul Europei (NALAS).WhatsApp Image 2020 09 16 at 16.24.16

Asociația Comunelor din România (ACoR) este membru al rețelei din noiembrie 2009, deținând președinția acesteia, pentru un an, începând cu luna mai 2015.

Autoritățile publice locale din Europa de Sud - Est, prezente la eveniment, au fost invitate să împărtășească  strategii de redresare socio-economică post COVID-19. Temele abordate în cadrul conferinței au fost:

- Impactul crizei COVID-19 asupra autorităților publice locale;

- Schimb de bune practici în ceea ce privește strategiile locale de redresare socio-economică;

- Învățarea de la cele mai bune practici municipale în abordarea crizei și a consecințelor acesteia;

- Identificarea politicilor publice benefice autorităților locale din Europa de Sud-Est pentru o redresare socio-economică de succes.

În prima parte a evenimentului au fost prezentate exemple de bune practici ale metropolei Istanbul - Turcia și a localității Colibași – Republica Moldova. În Istanbul, primăria a creat o platformă virtuală de întrajutorare, prin care persoanele care au avut de suferit cel mai mult  în urma acestei crize (de exemplu: și-au pierdut locul de muncă, nu puteau părăsi domiciliul pentru a-și procura alimente) erau ajutate de voluntari care aflau prin intermediul acestei platforme, dezvoltate de primăria orașului Istanbul, diferitele nevoi ale concetățenilor.

Accentul a fost pus pe ajutorul diasporei în Colibași. Astfel, au fost făcute donații pentru achiziționarea unei ambulanțe moderne și a materialelor sanitare necesare în timpul pandemiei.

În Slovenia o mare provocare a fost continuarea școlii în sistemul online.  Primăria orașului Kocevje a pus accent pe sprijinirea copiilor și a profesorilor oferindu-le aparatură pentru a continua școala de acasă. De asemenea,  personalul IT al primăriei alături de voluntari din sectorul privat  au instruit gratuit copiii, părinții și profesorii în folosirea acestei tehnologii.

Digitalizarea serviciilor publice locale a fost exemplul de bune practici oferit de capitala Muntenegrului, Podgorița. În ceea ce privește Croația, orașul Slatina a luat măsuri pentru încurajarea sectorului privat al comunității oferind reduceri la taxele locale.

Exemplul de bune practici din România a fost oferit de președintele Filialei Județene Alba a ACoR, dl Gheorghe DĂMIAN, primarul comunei Ciugud. Acesta a discutat despre platforma online „Aprozarul virtual” pe care a implementat-o și la nivel national pentru a ajuta fermierii și micii producători din mediul rural. Daniel LUNGU, ofițerul de presă al primăriei comunei Ciugud, a relatat celor prezenți o nouă inițiativă marca Ciugud: Cardul Cetățeanului, cu care locuitorii comunei pot să-și platească toate taxele. Urmăriți filmul de prezentare al comunei Ciugud aici.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat rezumatul sondajului realizat de NALAS cu privire la impactul COVID-19 și strategiile de redresare ale autorităților locale din Sud - Estul Europei. Dintre concluziile acestei analize amintim presiunea financiară resimțită de majoritatea autorităților locale din Sud - Estul Europei în urma crizei generată de COVID-19, rolul major în recuperarea de după această criză pe care îl au autoritățile publice locale și nevoia acestora de a fi sprijinite de autorităților centrale prin: finanțare, politici publice favorabile autorităților publice locale și descentralizare. Analiza poate fi consultată aici.

La finalul conferinței a fost subliniată importanța existenței asociațiilor de autorități publice locale, acestea fiind un vector de transmitere către autoritățile publice centrale a problemelor cu care se confruntă comunitățile.

Rezultatele proiectului „Platforma Acțiunilor Comune Transparente – PACT ACoR”

  • 24 Februarie 2020 |

PACT ACoR – un mecanism de consultare foarte util pentru comunele din România

În data de 19 februarie 2020 a fost finalizat proiectul „Platforma Acțiunilor Comune Transparente – PACT ACoR”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.

În cadrul proiectului a fost creat un mecanism de consultare a membrilor ACoR privind proiectele de acte normative inițiate de autoritățile și instituțiile publice centrale, dar și unul de elaborare a politicilor publice ce vizează cu precădere mediul rural din România.

În urma sesiunilor de instruire „Politici publice, 18-20 septembrie 2019”, organizate în cadrul proiectului, la care au participat 57 de persoane (39 de aleși locali, 12 angajați ai filialelor județene și 6 angajați ai ACoR), cât și a sesiunii comune a Comisiilor de specialitate ale ACoR - 10 octombrie 2019, la care au participat 40 de primari ai comunelor membre, cei prezenți au ajuns la concluzia că instrumentul creat este foarte util pentru persoanele din teritoriu care nu sunt în acest moment implicate în activitățile Asociației.

Astfel, cu ajutorul platformei PACT ACoR au fost transmise spre consultare, în perioada septembrie – februarie 2020, 24 de proiecte de acte normative.

Propunerile și observațiile rezultate din consultarea comunelor din România, cu implicarea membrilor celor 4 comisii de specialitate ale ACoR, au fost comunicate structurii de specialitate din cadrul Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

De asemenea, 502 persoane din toată țara, reprezentând comunele membre ale ACoR, au fost informate în domeniul elaborării de politici publice și al utilizării platformei PACT ACoR, în cadrul celor 15 workshop-uri organizate de către Asociația Comunelor din România la nivel național.

Aceste sesiuni de informare s-au axat pe modul în care se folosește platforma de consultare legislativă PACT ACoR și pe procesul de elaborare a politicilor publice. Totodată, cei prezenți la evenimente au participat la un modul de dezvoltare durabilă și de promovare a egalității de șanse și nediscriminare.

Nu în ultimul rând, în urma implicării membrilor celor 4 comisii de specialitate ale ACoR și a tuturor comunelor care au venit cu completări atunci când au fost consultate prin intermediul platformei PACT ACoR, au fost realizate 4 propuneri de politici publice însușite de către ministerele de resort:

  • Propunerea de politică publică „Cel puțin un asistent medical comunitar în fiecare comună” este înregistrată la Ministerul Sănătății în data de 9 ianuarie 2020 și însușită prin adresa nr. 3481din 29.01.2020.
  • Propunerea de politică publică „Cadastru sistematic pentru comunele României” este înregistrată la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în data de 3 februarie 2020 și însușită prin adresa nr. 5934 din 13.02.2020.
  • Propunerea de politică publică „Educație preșcolară, școlară și gimnazială de calitate în fiecare comună” este înregistrată la Ministerul Educației și Cercetării în data de 5 februarie 2020 și însușită prin adresa nr. 55/RLB/20.02.2020 și prin adresa nr. 25625 din 17.02.2020.
  • Propunerea de politică publică privind echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor este înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice în data de 13 februarie 2020 și însușită prin adresa nr. 5716 din 14.02.2020.

În concluzie, „Platforma Acțiunilor Comune Transparente – PACT ACoR” vine în întâmpinarea comunelor din România în ceea ce privește nevoia de participare activă a acestora în procesul de consultare și monitorizare a politicilor publice ce vizează mediul rural.

La mulți ani, tuturor celor care poartă numele Sfintei Maria!

  • 08 Septembrie 2020 |

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de catre Biserica Ortodoxa și de către cea Catolică la data de 8 septembrie a fiecarui an. 

De asemenea, Nașterea Maicii Domnului marchează hotarul dintre vară și toamnă și reprezintă prima mare sarbătoare a unui nou an calendaricesc, având în vedere că acesta începe cu data de 1 septembrie.

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Asociația Comunelor din România vă urează sănătate, fericire, multe realizări personale și profesionale.

La mulți ani, tuturor celor care poartă numele Sfintei Maria!

Copy of Copy of Copy of Asociația comunelor din românia 2

Ziua Limbii Române

  • 31 August 2020 |

În data de 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc „Ziua Limbii Române”.ziua limbii romane

În anul 2013, la inițiativa MIȘCĂRII PENTRU PROGRESUL SATULUI ROMÂNESC - Fundația Episcopul Grigorie Leu și a Asociației Comunelor din România, peste 300 de parlamentari din toate partidele politice au votat Legea nr. 53/2013. Tot în această zi este sărbătorită și de frații noștri din Republica Moldova.

Încă înainte de a fi instituită prin lege membrii Asociației Comunelor din România sărbătoreau pe plan local, „Ziua Limbii Române”.

Cercetările sociologice relevă că limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

De asemenea, limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.

Un rol semnificativ în promovarea și susținerea ZILEI LIMBII ROMÂNE l-a avut scriitorul Corneliu LEU (n. 21 iulie 1932 – d. 9 iunie 2015), președintele Fundației Episcopul Grigorie Leu și al Mișcării pentru Progresul Satului Românesc, care la data de 31 august 2013, împreună cu Asociația Comunelor din România, cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova și cu alte organizații din peste 20 de state, au organizat la Sinaia prima și cea mai mare manifestare dedicată unei zile simbol a românilor de pretutindeni.