Ordinul ACoR pentru Apele Unite ale României (AUR) a fost lansat în acest weekend la Tulcea

În cadrul conferinţei naţionale "Apele Unite ale României - AUR pentru 2030", organizată duminică 1 septembrie de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, Asociaţia Comunelor din România (ACoR), prin vicepreședintele ACoR, Ștefan ILIE,  a anunţat că va acorda anul viitor în cadrul sesiunii ordinare a Adunării generale, Ordinul ACoR pentru AUR comunităţii care se va remarca în privinţa implicării în protejarea apelor.

Unul din cele mai importante premii pe care le acordă ACoR este Ordinul Ivan Patzaichin care premiază colectivităţile care investesc în sport. Premiul este oferit de Ivan Patzaichin, iar anul acesta ne-a provocat să oferim şi un alt premiu acelor colectivităţi care se fac remarcate în protejarea apelor, nu doar a Dunării”, a declarat în timpul evenimentului Ştefan ILIE.

tulcea6

Participanţii la conferinţa naţională „Apele Unite ale României - AUR pentru 2030” au semnat o declaraţie de susţinere a Alianţei pentru AUR. Declaraţia are drept obiective creșterea gradului de conștientizare a administrațiilor publice și a publicului privind rolul râurilor în consolidarea comunităților durabile din România și colaborarea dintre participanţi pentru o valorificare durabilă a resurselor de apă. Primii semnatari ai declaraţiei au fost Ivan PATZAICHIN şi coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Laszlo BORBELY.

69570840 2862654533764644 2514767991065804800 o 1

Apele României poartă cu ele, spre Dunăre și spre Deltă, energiile - pozitive și negative - ale locurilor pe care le traversează și ale oamenilor acestora. Un râu sănătos, curat și bine administrat aduce bucurie, prosperitate și contribuie la identitatea localității. Un râu iubit și îngrijit e AUR!” a declarat marele campion Ivan PATZAICHIN. tulcea1

În cadrul evenimentului au fost prezentate exemple de bună practică în gestionarea resursei de apă, evenimentul reunind reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai unor autorităţi publice care se implică în acţiuni de prezervare a resurselor de apă.

Din partea ACoR au expus modalități de valorificare înțeleaptă a cursurilor de apă dl Vasile COZAN, președintele Filialei județene Suceava a ACoR, primarul comunei Panaci și dl Cristinel-Vasile GHEORGHIU, primarul comunei Fărcașa, județul Neamț.

Dl primar Vasile COZAN a prezentat proiectul pentru evidențierea, valorificarea și protejarea izvoarelor de apă minerală naturală, așa-numitele borcuturi, de pe suprafața comunei Panaci.

De asemenea, dl Cristinel-Vasile GHEORGHIU ne-a expus frumusețile comunei sale prin prezentarea ultimei plute de pe râul Bistrița – de la tradiție la turism.

Conferința a fost organizată în cadrul Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFEST, aflat în 2019 la a 9-a ediție. Festivalul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Programul „Apele Unite ale României – AUR” este realizat cu sprijinul ACOR și al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

înapoi la partea de sus