Prin unire se realizează fapte mari!

În perioada 16-19 februarie 2020 a avut loc cea de-a XXIII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), la Rin Grand Hotel, București. Lucrările Adunării generale s-au desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa, domnul Klaus-Werner IOHANNIS.

toată lumea mare

Ediția din acest an a Adunării Generale a ACoR a reunit un număr impresionant de participanți. Peste 600 de primari și reprezentanți ai comunelor din toate județele României, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), împreună cu invitați de rang înalt de la nivelul autorităților centrale și de parteneri sociali care s-au arătat interesați să identifice cauzele ce determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și să stabilească măsurile ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanțe. Lucrările Adunării generale au avut ca temă „Satul românesc, parte integrantă a ruralului european”.

În cadrul evenimentului, luni, 17 februarie 2020, Președintele României, domnul Klaus-Werner IOHANNIS, s-a întâlnit cu primarii comunelor membre ale ACoR.

„Felicit Asociația Comunelor din România pentru organizarea acestui eveniment și pentru cele peste două decenii de activitate!

Sunteți una dintre vocile reprezentative ale administrației românești, iar forța dumneavoastră este dată atât de faptul că administrați cu iscusință aproape jumătate din populația României, cât și de capacitatea de a acționa împreună, pentru binele comun”, a declarat Excelența Sa, domnul Klaus-Werner IOHANNIS, președintele României, în cadrul Adunării generale a ACoR.

Programul activităților Adunării generale a cuprins în prima parte a zilei de 17 februarie o întâlnire cu prim-ministrul interimar, Ludovic ORBAN, viceprim-ministrul interimar Raluca TURCAN, miniștrii și secretarii de stat din ministerele cu responsabilități în domeniul dezvoltării rurale. Cu aceeași ocazie, Asociația Comunelor din România a semnat acorduri de parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil DRĂGHICI, a precizat că, urmare a acestor acorduri, problemele comunelor vor fi trimise către cele două ministere şi periodic vor fi întâlniri pentru a se vedea ce progrese s-au făcut în domeniile respective. Totodată a reiterat faptul că, prin semnarea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei, se urmăreşte ca finanţarea să se facă pe clasă şi nu pe elev, dar şi ca o serie întreagă de cheltuieli conexe resursei umane să nu mai fie la comune, ci la Ministerul Educației.

Marți, 18 februarie 2020, au avut loc sesiuni de dezbateri cu reprezentanți din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Tot marți, a avut loc secțiunea dedicată evidențierii persoanelor cu activitate îndelungată în domeniul administrației publice locale din România și Republica Moldova. În cadrul evenimentului, Președintele ACoR, Emil DRĂGHICI, a avut parte de o surpriză plăcută din partea colegilor din Republica Moldova, aceștia oferindu-i „Porțile orașului Chișinău” - ca simbol al prieteniei și al legăturii strânse dintre ACoR și CALM.

De asemenea, a fost oferit ordinul ACoR pentru Apele Unite ale României (AUR), o inițiativă a lui Ivan PATZAICHIN și a echipei Rowmania. Ordinul ACoR pentru AUR și diplomele de merit AUR au fost oferite comunităților care s-au remarcat prin implicarea în protejarea apelor.

Cea de-a XXIII-a sesiune ordinară a Adunării generale a ACoR a fost un exemplu de colaborare a autorităților publice locale cu cele centrale în interesul cetățenilor din mediul rural.

înapoi la partea de sus