Satul românesc – salvarea orășenilor în vreme de pandemie

Viața la sat în perioada restricțiilor impuse de situația de urgență fără precedent în România ultimelor decenii este descrisă într-un reportaj realizat de Cristina CIOBANU, pentru www.agro-tv.ro, în zona rurală bihoreană.sat

Ordonanţa militară care a impus restricţii de circulaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului a golit străzile oraşelor. Retraşi în apartamentele de bloc, orădenii întorşi de la muncă, cei nevoiţi să intre în concediu de odihnă ori chiar în şomaj tehnic îşi omoară timpul la televizor sau pe internet, informeaza ebihoreanul.ro.Cei mai norocoşi, însă, au fugit la ţară.

„În sat nu stai închis între patru pereţi, mai sapi în grădină, mai crapi un lemn, mai repari ceva la casă. Tot timpul ai ce face”, explică un orădeanul.

Săptămâna trecută, uliţele din comunele bihorene erau cu preponderenţă goale. Echipaje de Poliţie au trecut cu maşinile peste tot, emiţând din difuzoare,  îndemnuri ca oamenii să stea în casă.

De fapt, sătenii nici nu mai au de ce ieşi.

„Străzile s-au golit a doua zi după ce s-a dat ordonanţa prin care s-au închis barurile şi s-au limitat grupurile la maximum trei persoane. De atunci fiecare stă la casa lui”, spune şi primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle.

În majoritatea satelor, ABC-urile funcţionează cu program redus, de numai câteva ore, şi cu număr limitat la 3-5 cumpărători care pot intra simultan. În Ineu, de exemplu, localnicii nu mai trebuie să iasă nici măcar după pâine. De săptămâna trecută, administratorul unui magazin livrează alimente în toată comuna pe bază de comandă telefonică.

Citiți integral reportajul accesănd link-ul: https://agro-tv.ro/satul-romanesc-salvarea-orasenilor-in-vreme-de-pandemie/

înapoi la partea de sus